Why photographers Place a Logo on Their Photographs

Здравейте!

Може би на много от вас им се струва странно това, че повечето снимки, които виждате в мрежата са с лого. Защо e необходимо това ще обясня в следния пост.

Може би сте наясно, че фотографията е защитена от авторското право и използването на снимки без разрешението на автора е забранено със Закон за авторското право.

Фотографията е произведение на изкуството. Има емоционална стойност за фотографа, който е измислял композиция, следил е светлината, работил с осветление или пък дори е натиснал копчето в точния момент. Всичко това остава скрито за зрителя и с навлизането на все по-достъпната техника всички си мислят, че всеки може да щрака. Да, разира се и телефона прави снимки и качествата им все ще се подобряват, но за една фотография е важна не техниката, а човека зад тях. Можете да имате и най-хубавият и скъп фотоапарат, но ако не знаете как да го използвате той не струва нищо. Дори самата идея да направиш точно определен кадър струва много повече от самата снимка. Всеки може да натисне копчето, дори и бебе на 1 годинка може да прави щрак.

Да, но ние постоянно виждаме снимки, които са правени от различни фотографи и всеки си тегли от Интернет и после публикува и дори надписва, обработва и т.н. и затова се налага да се вземат мерки. Поне малко да затрудним тези, които искат да използват снимките ни неправомерно.

Много е лесно да изтеглиш една снимка от интернет и да я ползваш за реклама, дори вестниците и списанията, които са длъжни да плащат, крадат снимки. Точно това се случи и с една моя снимка, която бях заснела по време на едно събитие.

Жълт труд открадна и публикува снимката ми на първа страница. Дори не знам как са успели да я разпънат в толкова голям мащаб от малкия web размер във Facebook страницата на събитието.

И какво следва оттук нататък? Най-естественото нещо, което мога да направя е да ги съдя. Но това значи да дам един куп пари на адвокат с неизвестен резултат и да чакам с години да се точат делата. Дали ще си позволя този лукс, все още имам време да реша. В чужбина хората редовно се съдят. Дори това е основен доход на фотографите. И се случва съвсем близо до нас - в Гърция например. Но нашата законодателна система е такава, че не можеш да й имаш вяра.

Затова публикувам снимките си с лого - поне да знаят хората на кого е снимката. Изключение правя единствено за конкурсите и сайтовете с тайно гласуване. Във всички останали случаи слагам лого върху снимките си.

А вие искате ли снимките ви или тези на вашите деца, бебета да се озоват на нечия реклама, билборд, вестник, списание без ваше знание и без да сте получили възнаграждение за това?

Blog Comments powered by Disqus.